Finska

ŠTUDENTSKA STANOVANJA

ULLA-MARI KARHU – UPRAVNA DIREKTORICA FINSKIH ŠTUDENTSKIH DOMOV 2000–2008


Leta 2015 smo imeli na Finskem 30.000 študentskih stanovanj. V njih je prebivalo 65.000 študentk in študentov. Raziskave in trenutno povpraševanje kažejo, da Finska razpolaga z zadostnim številom študentskih namestitev, še posebej v manjših mestih, medtem ko v večjih pomanjkanje še vedno obstaja. To pomeni, da smo odpravili veliko oviro za družbeno mobilnost – od zdaj se lahko za študij odločijo vsi, vedoč, da bodo v bližini šole ali univerze lahko našli cenovno ugodno študentsko namestitev.

Organizacije za študentsko nastanitev so bile večinoma ustanovljene v poznih 60. letih prejšnjega stoletja in na začetku 70., potem ko je država leta 1966 začela odobravati posojila za gradnjo študentskih domov. Študentske organizacije in mestne občine so ustanovile fundacije ali občinske organizacije, v njihovih odborih pa vedno sedijo tudi predstavniki študentov in študentk, najemnikov in občine.

Način, na katerega smo se lotili vprašanja študentskih nastanitev, je tipičen primer tega, kako se Finci lotevamo problemov: kljub pomanjkanju sredstev so bili v več mestih prvi domovi zgrajeni že pred tridesetimi leti, s pomočjo državnih posojil pa so od takrat drug za drugim novi domovi rastli na zemljiščih, ki so jih občine določile za ta namen. Trideset let pozneje je gradnja končana, posojila so odplačana, starejši domovi obnovljeni in problem študentskih nastanitev je rešen.

Na začetku so se predstavniki novonastalih organizacij za študentsko nastanitev sešli s predstavniki študentskih združenj in se dogovorili o temeljnih načelih. Večina teh še vedno velja, v primerjavi z drugimi evropskimi državami pa vsebujejo tudi nekaj zelo zanimivih razlik.

Vsako mesto ima samo eno organizacijo za študentske namestitve, ki skrbi za vsa študentska stanovanja na tem področju. Študentska namestitev tako nima nič skupnega z univerzami ali visokimi šolami.

Organizacije za študentsko namestitev niso odvisne od šol. To pomeni, da so študentski domovi na voljo vsem, ne glede na to, za kakšen študij se kdo odloči po srednji šoli, v nasprotju z veliko evropskimi državami, v katerih je študentska nastanitev rezervirana samo za univerzitetne študente. Na Finskem je pogosto tudi to, da v študentskih stanovanjih prebivajo študentske družine.

Študentske namestitve se navadno (z nekaj slavnimi izjemami) nahajajo zunaj kampusov, domovi pa niso sestavljeni iz skupnih spalnic, ampak so v njih povsem navadna stanovanja. Najpogostejša študentska namestitev je dve- ali trisobno stanovanje, v katerem imajo študenti/študentke lastno sobo, delijo pa si kopalnico in kuhinjo. Tovrstno stanovanje je izjemno lahko spremeniti v družinsko prebivališče. Novejše študentske namestitve so sestavljene iz majhnih studiev za posamezne študente in majhnih družinskih stanovanj.

Cilj cenovno razumne in varne nastanitve v bližini šole za vsako študentko, ki bi to potrebovala, je v veliki meri dosežen. Organizacije za študentsko namestitev so prav tako prispevale k strategijam internacionalizacije, ki so jih postavile lokalne šole in univerze. Leta 2016 so tuji študentje zasedali 17 % študentskih nastanitev in mednarodnost je tu del vsakdanjega življenja.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.