Finska

NORDIJSKA HOJA

EERO AKAAN-PENTTILÄ – POSLANEC, PREDSEDNIK PARLAMENTARNEGA KLUBA NORDIJSKE HOJE 1999–2011


Nordijska hoja je na Finskem postala priljubljena in priznana oblika telovadbe. V tem trenutku nordijsko hojo tedensko prakticira približno 800.000 ljudi, strokovne ocene pa pravijo, da je več kot 1,5 milijona Fincev nordijsko hojo preizkusilo vsaj enkrat v življenju. Sledeč finskemu primeru, se je nordijska hoja razplamtela po vsej srednji Evropi in v drugih nordijskih državah, širi pa se tudi v preostalih delih sveta.

Začetke nordijske hoje je težko umestiti – sveti Pavel je palico uporabljal za odganjanje živali, alpska ljudstva pa so z njo hodila od vekomaj. Čeprav se je palice v tekmovalnih športih in anaerobnih vadbah uporabljalo že od začetka 50. let prejšnjega stoletja, so se te resnično uveljavile šele na koncu 80., ko se je Osrednje združenje za rekreativne športe in dejavnosti na prostem (Suomen Latu) odločilo organizirati smučarski izlet, da bi z njim počastilo kip Tahka Pihkala, finskega atletskega aktivista. Toda tistega dne snega ni bilo in izlet je bilo treba opraviti peš – s pomočjo smučarskih palic. Oče ideje je bil Tuomo Jantunen, izvršni direktor Suomen Latu.

Ljudem je tak način hoje postajal vedno zanimivejši in ko so z razvojem na trg prišle prve palice za nordijsko hojo, je popularnost narasla. Leta 2001 sem v finskem parlamentu ustanovil Skupino za nordijsko hojo, ki je v svoje vrste privabila zelo pozitivno in vedno večjo skupino pohodnikov. Med drugim vsako leto izvolimo parlamentarnega nordijskega pohodnika leta.

Raziskave so pokazale, da so zdravstveni učinki nordijske hoje izjemno blagodejni. Načelno je aktivnost primerna za vse, ki lahko hodijo in nimajo večjih zdravstvenih težav. Prava višina palic in dobra tehnika nordijske hoje lahko učinkovitost hoje povečata za 40–50 %, eden izmed poglavitnih pozitivnih stranskih učinkov pa je tudi ta, da se obremenjenost kolen zmanjša za okoli 30 %. Nordijska hoja ustreza ljudem vseh starosti, tako starim kot mladim.

Na splošno je priporočljivo, da se odpravimo na enourni pohod s takim ritmom, ki nam omogoča govorjenje, pogovor, ne da bi ob tem izgubljali sapo. Redna enourna hoja dvakrat tedensko ohranja človekovo fizično kondicijo, če se na pohod odpravimo večkrat, pa jo lahko celo izboljšamo.

Poleg tega, da nordijska hoja izboljšuje kondicijo, prispeva tudi k psihičnem ravnovesju, duševnemu zdravju in k nadzorovanju teže.

Nordijsko hojo je preizkusilo veliko različnih skupin. Novembra 2000 je vojaška revija Sotilasaikakauslehti, ki jo objavlja Finska oficirska unija, v Jagrovskem zaščitnem polku pripravila pohodniški preizkus. Naborniki športne šole obrambnih sil so se v polni bojni opremi odpravili na sedem kilometrov dolg pohod. S pohodnimi palicami so vajo opravili tri minute hitreje kot brez njih, ne da bi se s tem povečala njihova telesna utrujenost. Razlika v času je bila posledica učinkovitejše hoje na vzpenjajočih se predelih. Naborniki so preizkus opisali kot pozitivno izkušnjo.

Zdi se, da se bo nordijska hoja obdržala. V povezavi z njo obstaja veliko navdušenje, za katero bi lahko dejali, da samo še narašča – še posebej, če pomislimo, da je raziskava iz leta 1988 pokazala, da nordijskih pohodnikov skoraj ni bilo, medtem ko jih dandanes po celotni Evropi lahko srečamo na milijone. Osrednje združenje za rekreativne športe in dejavnosti na prostem, Finski športni inštitut ter veliko drugih organizacij, inštruktorjev nordijske hoje in proizvajalcev palic so skupaj ustvarili raznovrstno dejavnost, ki ljudem omogoča, da lažje ostajajo v dobrem psiho fizičnem stanju.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.